Schouderpijn is hinderlijk. Alledaagse bewegingen zoals boodschappen tillen, iets uit een kast pakken of naar iemand zwaaien is dan een uitdaging. Als de pijn in de schouder steeds erger wordt, kan het zijn dat je een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent. Dat gaat je steeds verder beperken in jouw bewegingsvrijheid. Het herstel van een frozen shoulder kan wel 1 tot 3 jaar duren. Maar wat is een frozen shoulder nu precies, hoe ontstaat het, maar nog belangrijker, hoe kom je er van af? In deze blog geeft fysiotherapeute Nancy antwoord op een aantal vragen over een frozen shoulder.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder ofwel ‘bevroren schouder’, is een langdurige aandoening van de schouder waarbij het gewrichtskapsel, dat als een band om de kop en de kom van de schouder zit, gaat verkleven. Het gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de bewegingen van de schouder soepel kunnen verlopen. Een verkleving van het gewrichtskapsel leidt tot verstijving (bevriezing) van de schouder. Vandaar de term frozen shoulder.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Soms is de oorzaak niet te achterhalen en soms ontstaat een frozen shoulder na een val, ongeluk of operatie. Meestal is een ontstekingsreactie de boosdoener. Ook stress kan een belangrijke factor zijn. Bij het bestaan van de volgende aandoeningen is er een verhoogd risico op het krijgen van een frozen shoulder:
- Diabetes mellitus
- Schildklieraandoeningen
- Epilepsie
- Ziekte van Dupuytren
- Hart- en longaandoeningen
- Ziekte van Parkinson
Wat opvallend is dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij mensen tussen de 40 en 65 jaar en vaker bij vrouwen. Meestal ontstaat een frozen shoulder aan de niet dominante zijde. Een frozen shoulder is in het begin lastig te herkennen en kan verschillen in ernst. Een frozen shoulder heeft meerdere fases: de ‘bevriezing fase’, de ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’.
De fases van een frozen shoulder
De bevriezende fase
Dit is de eerste fase bij een frozen shoulder. In deze fase is de pijn aan het toenemen en wordt het gewricht steeds minder beweeglijk. Hoog reiken, zwaar tillen en zelfs de kleinste draaibewegingen kunnen pijnlijk zijn. Het gebied rondom de schouder gaat vaak ook meespelen en soms ontstaat er een uitstraling die richting de arm, nek of rug beweegt. In deze fase zijn mensen vaak geneigd om meer te gaan bewegen omdat stijve spieren of gewrichten normaliter baat hebben bij bewegen. In het geval van een frozen shoulder is dat niet het geval. Te veel, zwaar of agressief bewegen kan de schouder juist forceren. De bevriezende fase duurt meestal een aantal weken tot 9 maanden.
De bevroren fase
Dit is de tweede fase bij een frozen shoulder. In deze fase neemt vaak de pijn in de schouder af, maar blijft de bewegingsbeperking bestaan. De stijfheid rondom het gewricht kan wel nog tot gevolg hebben dat de nek, arm en rug pijnlijk blijft, omdat je anders gaat bewegen. Tijdens deze fase mag je weer geleidelijk gaan oefenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of manueel therapeut. Deze fase duurt vaak 4 tot 9 maanden.
De ontdooiende fase
Dit is de derde en laatste fase bij een frozen shoulder. In deze fase neemt de pijn nog meer af en zal de stijfheid in het gewricht langzaam verdwijnen. Tijdens deze fase is het verstandig om sporten en functioneel trainen weer op te pakken om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer de oude bent. Deze fase kent een tijdsduur van 4 tot 12 maanden.
Waarom is fysiotherapie belangrijk bij een frozen shoulder?
Een frozen shoulder brengt een lang herstelproces met zich mee, welke versneld kan worden door het begeleid bewegen, samen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Zonder juiste begeleiding en aanpassing van de normale levensstijl kan het herstel soms wel tot 3 jaar duren. Des te meer reden om contact op te nemen met de fysiotherapeut of huisarts.
Heb jij klachten aan de schouder, wil je weten of jouw schouderklachten een frozen shoulder kunnen zijn of heb je andere vragen over een frozen shoulder?
Neem dan contact op met ADFYS Pees- en Spiercentrum door te bellen naar 0348-476840 of e-mail te sturen naar info@adfys-montfoort.nl voor meer informatie.